За трета поредна годината електротехниката и електрониката са първенци в българския

...
За трета поредна годината електротехниката и електрониката са първенци в българския
Коментари Харесай

Електротехниката и електрониката са №1 в българския износ

За трета поредна годината електротехниката и електрониката са първенци в българския експорт. През 2018 година цената на изнесената от сектора продукция доближава 7 милиарда лева, което е 12.6% от общия износ на България. Това оповестиха от Българската асоциация по електротехника и електроника в края на предходната седмица.

През последните 10 години това е секторът с най-динамично развиване. В годината на влизането на България в Европейски Съюз - 2007 година, общата стойност на изнесената електротехническа продукция е малко над 1.5 милиарда лева и всяка година пораства със постоянен ритъм, което демонстрира резистентност на бизнес модела, разясняват от браншовата асоциация.

Така за 12 години този високотехнологичен бранш последователно съумява да измести от експортната листа на страната минералните горива (4.963 милиарда лева.), мед и медни изделия (4.861 милиарда лева.), дрехи (2.774 милиарда лева.) и от пето място се изкачва на първо.

Най-големият пазар на бранша е Германия. За там се изнасят 20% от електротехническата продукция на стойност 1.1 милиарда лева От 2016 година страната ни изнася за Германия повече артикули на електротехниката и електрониката, в сравнение с внася. Основно за Германия изнасяме електрически апарати, кабелни форми за коли, електрически табла.

От асоциацията показват, че браншът има капацитет за още по-голям напредък в износа на продукция, само че среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР